5 mituri despre IBIZA

1.       E o destinație scumpă
Când te gândești la Ibiza, o percepi mai degrabă ca o destinație greu accesibilă din punct de vedere financiar, din pricina PR-ului de care insula baleară se bucură, fiind invocată de artiști internaționali în hit-uri, care fac înconjurul lumii. E drept, drumul până acolo e ceva cam costisitor, însă odată ajuns pe insulă, constați cu surprindere că prețurile sunt accesibile.
img_8187
Să străbați insula de la est la vest cu shuttle-ul de la aeroport costă 4 euro. În materie de mâncare, poți servi un fel principal copios cu 10 euro, poți bea un frappe pentru 3,50 euro, ceea ce nu e deloc mult în comparație cu alte orașe europene, unde o masă în oraș depășește 20 de euro.
2.       E o destinație POSH
Contrar tuturor aparențelor și prejudecăților, pe care, recunosc, le-am avut și eu, insula e frecventată aproape exclusiv de tineri de până în 30 de ani, veniți cu gașca de prieteni. Sunt relaxați, îmbrăcați de la aceiași retaileri și ascultă aceeași muzică, într-un cuvânt, millennials.
 img_8132
Aici nimeni nu e fițos, e mai degrabă o atmosferă de campus studențesc, în care nimeni n-are treabă cu nimeni… decât spre dimineață când se mai iscă câte o bătăie.
img_8222  
3.       Cea mai vorbită limbă este catalana ori spaniola
Surprinzător pentru mine nu a fost că în Ibiza se vorbește limba engleză, ci faptul că părea că mă aflam în Commonwealth, nicidecum pe un teritoriu aparținând Spaniei. O observație empirică, proprie și personală, atestă faptul că pe insula balearică, densitatea vorbitorilor nativi de engleză este mai mare decât în Londra, cel puțin în această perioadă a anului. 
img_8213
Drept dovadă, aproape în toate localurile în care am mers (randomly) am fost întâmpinată de angajați englezi. Până și hotelul în care am fost cazată părea închiriat pentru un banchet de clasa a douăsprezecea de către englezi.
PS: Am vrut să-i întreb de Brexit, dar n-am vrut să le stric vacanța!
img_8207
4.       Găsești restaurante cu specific local
Ibiza este o destinație cosmopolită. La tot pasul, pizzerii, pub-uri englezești și irlandeze, shaormerii, restaurante asiatice exotice și localuri cu preparate autohtone așteaptă turiștii să-și ia porția de calorii pentru petrecerea de peste seară. Ca să îi împace pe toți, pe meniu, bucătăriile de circulație internațională împart aceeași pagină: quesadillas, burgării și pastele potolesc foamea petrecăreților mahmuri.
img_7903
5.       Cluburile sunt pentru bogați
În cluburi, diferența dintre V.I.P.-uri și fanii obișnuiți este că oamenii de rând așteaptă la rând (știu, previzibil) să facă o fotografie cu vedetele, în timp ce V.I.P.-urile așteaptă la rând să-i facă o fotografie vedetei. Ce-i drept, prețul unui bilet într-unul din cluburile celebre ale Ibizei este cam piperat pentru orice european cu venituri medii, cel mai ieftin bilet de acces la o petrecere este 15 euro, iar dacă vrei să respiri același aer cu vedetele muzicii electronice, trebuie să plătești peste 50 de euro. De pildă, să dansezi pe un mix făcut al lui Armin Van Buuren te costă pe puțin 60 de euro numai accesul pe ringul de dans. 
 unnamed
Dar cum am stabilit că ibizienii sunt tineri și cu venituri medii și cheltuieli mari, dacă vezi pe cineva dansând cu o băutură în mână, te sfătuiesc să-ți pui o dorință. Partea bună cu cluburile e că acestea pun la dispoziție DISCOBUS-uri gratuite (dacă cumperi biletele de la reprezentața oficială a clubului) care circulă la fiecare 30 de minute.
Sper totuși ca după ce citiți acest articol să nu trebuiască să spun „Nu mai e Ibiza ce-a fost”.

 

img_8131 img_8139 img_8209 img_8232 img_7914 img_7931 img_7955 img_7957 img_7971 img_8034 img_8121

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *