Cum se denumesc uraganele

Zilele trecute am văzut o știre despre uraganul Florence și numărul victimelor afectate pe coasta Atlanticului, așa că i-am întrebat a doua zi pe colegii mei la birou dacă știu cum sunt denumite uraganele, în Statele Unite ale Americii. Mi-au răspuns în cor, de parcă s-ar fi vorbit înainte: „După nume de femei, pentru că vin ude și-ți iau mașina”.

Am râs. Dar au fost destul departe de adevăr, cel puțin de cel actual.

De fapt, în Statele Unite ale Americii, regula după care se denumesc uraganele, pe care o știu de la Miss Katherine, voluntară Peace Corps în România, cu care am studiat limba engleză când eram în liceu, este următoarea:

Furtunile de mare intensitate se denumesc în ordine aflabetică, alternând nume masculine și feminine, cu toate cele 21 de litere (din alfabetul limbii engleze, mai puţin literele Q, U, X, Y şi Z), până la terminarea alfabetului. Apoi procesul este reluat.

De fapt, această regulă datează de prin anii ’70, după ce prin presiunile mișcării feministe de la acea vreme, au fost introduse și nume de bărbați, schimbând astfel regula instituită după Cel De-al Doilea Război Mondial, conform căreia uraganale purtau nume feminine. Să fie dreptate, zic! Să-și mai asume și bărbații lucruri! (sic!)

Deși uraganele au sexe diferite, există totuși o asemănare între ele: toate au nume ușor de reținut, pentru a fi reperate ușor de populație și chiar… umanizate, stârnind astfel mai puțină panică în rândul celor aflați în bătaia vântului.

View this post on Instagram

#hitchcock

A post shared by Lavinia Iancu (@lavinian7) on

Se pare că deja a fost întocmită o listă de nume de bază, dacă mi-e permis să spun așa, care se va relua în această ordine, am citit pe un site:

Sursa: antena3.ro

Și iată și puțină istorie:

Sursa: antena3.ro

Dacă în România s-ar forma uragane, cum le-am denumi?

O întrebare bună, zic. Cum?!

Florența? Ioana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *