Cum m-a ajutat voluntariatul in viata?

Astăzi am transmis un mesaj elevilor de la Liceul Nicolae Bălcescu, Oltenița, despre ce înseamnă voluntariatul pentru mine, la invitația Adinei Voicu, profesoară de limba engleză și membru fondator Asociatia Green Space Oltenita. Sunt antreprenor și voluntar. E o contradicție în termeni? NU! Pentru că legea voluntariatului spune clar că activititățile de voluntariat nu trebuie să substituie munca. Ele sunt, în schimb, o sursă de inspirație care valoarează mai mult decât banii.

 

Astăzi m-am gândit să vorbesc despre ce înseamnă voluntariatul și cum m-a ajutat asta în viață.

Aș începe spunând că există mai multe tipuri de educație:

  • educație formală, cea de la școală
  • educație informală, ceea ce învățați de la prieteni sau cunoscuți
  • și există educația non-formală care este promovată prin activitățile de voluntariat.

 

Să fii voluntar înseamnă să-ți pese de tine și de comunitatea în care trăiești.

 

Pentru că lumea a devenit atât de complexă și toate domeniile atât de fragmentate, cred că e important să-ți dezvolți SPIRIT CIVIL ca un mușchi al responsabilității, adică să dovedești că îți pasă, că ești pro-activ, că ai niște valori care te ghidează în viață.

 

Eu am început să fac voluntariat când eram în liceu și lucrul ăsta m-a ajutat să:

 

  • capăt experiență în organizarea de evenimente, pentru ca mai apoi în viața profesională să organizez evenimente pentru mari corporații

 

  • să cunosc o mulțime de oameni de pe toate continentele și să exersez limba engleză.

 

Există o teorie în sociologie care spune că toată lumea este conectată cu toată lumea prin maximum șase contacte, asta înseamnă că EU pot ajunge la președintele Biden printr-un prieten, al unui prieten și așa mai departe și că practic suntem interconectați.

 

  • Și nu în ultimul rând să-mi construiesc o experiență pentru CV.

 

Din fericire, trăiți vremuri în care există o lege a voluntariatului, în care angajatorii recunosc experiența de voluntariat ca atuu la angajare.

 

Practic, voluntariatul este cheie spre o carieră, reprezintă un diferențiator pe piața muncii, pentru că facultatea va fi 1 linie în CV.

 

Iar angajatorii cer experiență la angajare.

 

În final am să vă povestesc cum am reușit eu să intru la facultate.

 

Eram în liceu și una dintre prietenele mele făceau proiecții de film despre drepturile omului cu un ONG, iar unul dintre episoade a fost despre Tristan Tzara și despre Dadaism.

 

Un an mai târziu, la examenul de admitere la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, unul dintre 3 trei subiecte de admitere a fost limbajul în avangardă și văzând acel film care mi-a rămas întipărit în minte, am reușit să scriu un eseu pentru admitere, și nu doar că am intrat la buget, ci prin repartizare am devenit șefa grupei mele.

 

Ce vreau să spun cu povestea asta?

 

Este că oricât de inutile ar părea activitățile pe care le faceți la un moment dat, ele se vor dovedi utile atunci când nu vă așteptați așadar implicați-vă și produceți o schimbare, pentru că puneți o cărămidă la viitorul vostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *